Efter en lång arbetsdag bestämde jag mig igår för att koka musslor vilket jag gjort flera gånger tidigare. Jag gick ner till affären, hämtade en förpackning och gick till kassan. Väl framme lägger jag upp den på rullbandet och ser då något jag varken sett eller tänkt på tidigare. På paketet står det med stora bokstäver: VIVANTES! (Levande). Jag stog och stirrade på plastförpackningen med tätt packade musslor och ytterst lite vatten och syre. När det var min tur frågade jag storögt kassörskan: ”Vivantes!? C’est légal?” (Levande, är det lagligt?) Hon tittar lika storögt tillbaka och frågar mig ”Eh, Ja, det är lagligt. Vaddå är du RÄDD eller? ”Moi!? RÄDD? Non, non det är jag verkligen INTE!”
Några minuter senare går en livrädd Chris hem och grubblar över att hon strax ska döda 1,4 kg musslor. Human som man är har man alltid trott att de förkokas en aning innan de förpackas. Inte att de läggs tätt i en liten box utan mat och syre för att ligga i kylen en vecka och vänta på att bli köpta och kokta.
Född på landet och allt och kokat kräftor sedan jag var barn, men jag tyckte att det kändes mycket olustigt när de legat så länge. Det är klart att de är levande kan man tänka nu i efterhand. Tillslut blev de i alla fall kokta. Kan tilläggas att i det desperata försöketatt ge dem ett värdigt slut kokades de så väl att brandlarmet, som för övrigt verkat ha haft semester sedan den dagen det installerades, gick igång.
No comments:
Post a Comment